Het begint met een dak!

Bouw mee aan een sterk signaal op Wereld Dakloze Mensen Dag

Laat zien dat jouw organisatie staat voor woonzekerheid – bouw een ‘Huiskamer zonder dak’ op 10 oktober

Het aantal dakloze mensen blijft toenemen in Nederland. Steeds meer jongeren, werkende armen en gezinnen leven in een situatie van woononzekerheid. Dit heeft vergaande gevolgen voor hun gezondheid, welzijn en toekomstperspectieven. Zonder een stabiel dak boven hun hoofd kunnen zij geen stabiel leven opbouwen. Dit raakt ons allemaal, en daarom willen wij, als maatschappelijke organisaties, een duidelijk signaal afgeven: “Het begint met een dak!”

Op 10 oktober, Wereld Dakloze Mensen Dag, roepen we vanuit Dakloosheid Voorbij! en SamenThuis2030!,  maatschappelijke organisaties in heel Nederland op om een ‘Huiskamer zonder dak’ te bouwen. Door een ‘Huiskamer zonder dak’ te organiseren, helpt jouw organisatie mee om een krachtig signaal af te geven voor woonzekerheid in Nederland. 

Zo willen we samen laten zien dat niet alleen belangenorganisaties voor dakloze mensen zich hier in vastbijten, maar ook andere maatschappelijke organisaties  deze urgente boodschap ondersteunen.

Het begint met een dak

Wat is een ‘Huiskamer zonder dak’?

Een ‘Huiskamer zonder dak’ is een eenvoudige, openlucht opstelling die een huiskamer nabootst. Bijvoorbeeld met een lamp, tafel en stoel.
Hier kunnen voorbijgangers in gesprek gaan over woononzekerheid en hun boodschap achterlaten op een groot tafelkleed. Elke huiskamer is een krachtig visueel statement: huisvesting is de sleutel tot het oplossen van veel maatschappelijke problemen.

Waarom is jullie deelname zo belangrijk?

  • Zichtbaarheid: Door op zoveel mogelijk plekken ‘Huiskamers zonder dak’ te bouwen, creëren we een krachtig signaal dat woonzekerheid een onderwerp is dat breed leeft in de samenleving.
  • Samen sterk: Hoe meer organisaties meedoen, hoe sterker ons gezamenlijke statement. We willen laten zien dat niet alleen wij als belangenorganisaties, maar ook andere maatschappelijke organisaties, zoals onderwijsinstellingen, kerken, voedselbanken, en buurthuizen, zich hard maken voor het recht op huisvesting.
  • Impact: Elke huiskamer biedt een platform voor persoonlijke verhalen en getuigenissen, wat de noodzaak voor directe actie benadrukt.

Wij zien dat steeds meer mensen dakloos raken. Een woning als veilige basis lijkt een luxe, terwijl het ons recht is. Dakloosheid is een schending van ons recht op een thuis en een aantasting van de menselijke waardigheid. Het is de verplichting van de overheid om dakloosheid te voorkomen en uit te bannen; de oorzaak van dakloosheid is dus falend beleid. 

Een nieuw kabinet heeft de kans – en de taak – om hier verandering in te brengen. Daarom hebben wij besloten de krachten te bundelen om landelijk op te komen voor alle mensen die (dreigend) dakloos zijn en de politiek aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. 

Hoe jouw organisatie mee kan doen?

1. Bouw een eigen ‘Huiskamer zonder dak’

  • Kies een locatie: Vind een geschikte plek in jouw stad of buurt, bijvoorbeeld een plein, park, of voor jullie kantoor.
  • Creëer de opstelling: Gebruik eenvoudige meubels en het tafelkleed waarop bezoekers hun boodschap kunnen schrijven. Wij leveren bedrukking voor een tafelkleed, posters en flyers om de huiskamer aan te kleden.
  • Mobiliseer jouw netwerk: Nodig collega’s, vrijwilligers en je netwerk uit om deel te nemen en in gesprek te gaan met voorbijgangers.

2. Sluit je aan bij een bestaande huiskamer

Kun je zelf geen huiskamer organiseren? Sluit je aan bij een huiskamer in jouw buurt en ondersteun de actie daar. Neem contact met ons op om je te helpen bij het vinden van een huiskamer in de buurt.

3. Samenwerking en ondersteuning

We moedigen organisaties aan om zoveel mogelijk eigen huiskamers te organiseren. Lukt dat niet, dan is samenwerken ook een optie. Daarnaast voorzien we alle deelnemende organisaties van een toolkit met materialen voor social media en de actiedag zelf.

Online Q&A Sessie

Op 19 september organiseren we een online Q&A sessie waarin je al je vragen kunt stellen en meer te weten komt over het organiseren van een ‘Huiskamer zonder dak’. Meld je aan en doe mee om goed voorbereid te zijn voor de actiedag.

Meld je aan en doe mee!

Wil jouw organisatie meedoen op 10 oktober? Meld je hier aan! Laat ons weten of jullie een eigen huiskamer bouwen of aansluiten bij een bestaande.

Veelgestelde vragen

1. Wat als we geen ervaring hebben met het organiseren van zo’n actie?
Geen zorgen! Onze toolkit biedt stap-voor-stap instructies en we staan klaar om vragen te beantwoorden. Daarnaast organiseren we op 19 september een online Q&A sessie waarin we jullie kunnen helpen met praktische tips en ideeën.

2. Wat moeten we doen als we op 10 oktober niet beschikbaar zijn?
Je kunt nog steeds een verschil maken! Overweeg om een samenwerking aan te gaan met een andere organisatie of sluit je aan bij een bestaande huiskamer in jouw buurt. Als je niet beschikbaar bent, kunnen jullie organisatie ook helpen door onze social media content te delen en de petitie te verspreiden.

3. Hoe promoten we onze huiskamer?
We ontwikkelen een speciale toolkit met posters, flyers en social media templates. Gebruik deze materialen om jouw huiskamer te promoten en deel de actie met je netwerk op social media.

Het begint met een dak

Deze campagne wordt breed gedragen door diverse organisaties en wordt georganiseerd door de samenwerkingspartners van Dakloosheid Voorbij! en SamenThuis2030, met de steun van het Kansfonds. 

HEt begint met een dak