De schaamte voorbij: een dak boven je hoofd verlies je zo

Duizenden vrouwen in Nederland leven zonder veilig thuis, verborgen in het volle zicht. Ze zijn je buurvrouw, de moeder op het schoolplein, de vrijwilliger bij de voedselbank. Onzichtbaar door schaamte, ongehoord door stigma.

Vier moedige vrouwen doorbreken nu het taboe. Ze delen hun verhaal – niet om medelijden te wekken, maar om te laten zien: dit kan iedereen overkomen. En er is geen enkele reden voor schaamte.

Jouw erkenning doorbreekt het taboe. Stuur een boodschap die laat zien: ik zie jou zoals je bent.

TWEE MANIEREN OM TE STEUNEN:
→ Klik op de knop hieronder voor een digitale boodschap
→ Stuur een kaartje naar: Dakloosheid Voorbij!, Torenstraat 35A, 2513 BN Den Haag

 

Dakloosheid in Nederland: een groeiend probleem

Steeds meer mensen in Nederland hebben geen veilige plek om te wonen: jongeren, werkende armen, gezinnen en alleenstaanden – allemaal worden ze geconfronteerd met een realiteit die verstrekkende gevolgen heeft voor hun gezondheid, welzijn en toekomst. Onder hen zijn veel vrouwen, wier situatie vaak onzichtbaar blijft.

Dakloosheid is allereerst een woonprobleem.

Wij zien dat steeds meer mensen dakloos raken. Een woning als veilige basis lijkt een luxe, terwijl het ons recht is. Dakloosheid is een schending van ons recht op een thuis en een aantasting van de menselijke waardigheid. Het is de verplichting van de overheid om dakloosheid te voorkomen en uit te bannen; de oorzaak van dakloosheid is dus falend beleid. 

Ons kabinet heeft de kans – en de taak – om hier verandering in te brengen. Daarom hebben wij besloten de krachten te bundelen om landelijk op te komen voor alle mensen die (dreigend) dakloos zijn en de politiek aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. 

Verborgen in het volle zicht

De ETHOS-telling bevestigt wat wij al lang vermoeden: vrouwen vormen een aanzienlijk deel van de dakloze bevolking in Nederland.

Maar anders dan het stereotiepe beeld van dakloosheid, leven zij vaak niet op straat.Ze verblijven in onveilige situaties, bij bekenden of in opvanglocaties waar ze niet de juiste hulp krijgen. Ze verbergen hun situatie uit angst voor oordelen, voor het verlies van hun kinderen, of voor sociale uitsluiting.

Persoonlijk kaartje sturen?
Wil je een persoonlijk handgeschreven kaartje sturen? Dat kan! Stuur je kaart naar: Dakloosheid Voorbij!, Torenstraat 35A, 2513 BN Den Haag.

Vermeld duidelijk in je kaartje aan welke vrouw je je boodschap richt (Molly, Asiza, Helena of Clara). Alle kaartjes worden op 17 maart tijdens het ontbijt aan de vrouwen overhandigd.

Stuur een boodschap - vandaag nog

Deze vrouwen hebben de moeilijke stap gezet om hun verhaal te delen. Ze doorbreken het taboe en maken zich kwetsbaar, zodat anderen zich minder alleen hoeven te voelen. Jouw steun kan hen de kracht geven om door te gaan.

Waarom jouw boodschap nu belangrijk is:

  • Het geeft erkenning aan vrouwen die te lang onzichtbaar zijn gebleven
  • Het helpt het stigma rondom vrouwendakloosheid te doorbreken
  • Het biedt steun en kracht op een moment dat het hard nodig is
  • Het draagt bij aan een groter bewustzijn in de aanloop naar beleidsverandering

Veelgestelde vragen?

1. Hoe kan ik persoonlijk bijdragen aan deze campagne? 
Stuur een boodschap van steun Dit kan digitaal via het formulier op deze website of door een fysieke kaart te sturen naar Dakloosheid Voorbij!, Torenstraat 35A, 2513 BN Den Haag

2. Wat gebeurt er nadat ik heb bijgedragen aan deze actie? 
Alle boodschappen worden verzameld en tijdens de ontbijtbijeenkomst op 17 maart aan de vrouwen overhandigd. Met jouw toestemming kan je boodschap (anoniem) worden opgenomen in een publicatie die we gebruiken om beleidsmakers te laten zien dat er breed draagvlak is voor aandacht voor vrouwendakloosheid. Je bijdrage is een belangrijk onderdeel van de beweging “Dakloosheid Voorbij!” die strijdt voor een Nederland zonder dakloosheid in 2030.

3. Waarom richt deze campagne zich specifiek op vrouwen?
Vrouwen die dakloosheid ervaren blijven vaak onzichtbaar in de maatschappij en in beleid. Ze slapen zelden op straat, maar verblijven in onveilige situaties of bij bekenden. Door hun verhalen te belichten, willen we het taboe doorbreken en laten zien dat dakloosheid vele gezichten heeft die niet altijd zichtbaar zijn. Deze campagne richt zich op vrouwen, maar is onderdeel van onze bredere missie om dakloosheid in al zijn vormen uit te bannen en aandacht te vragen voor het feit dat dakloosheid allereerst een woonprobleem is.

Deze campagne wordt georganiseerd door het landelijk panel Recht op een Thuis en ondersteund door de samenwerkingspartners van Dakloosheid Voorbij!, met de steun van het Kansfonds en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Wil je als organisatie deze campagne ondersteunen?

Onze toolkit bevat alle materialen die je nodig hebt: social media posts, visuals en voorbeeldteksten.

Alle campagnefoto’s zijn gemaakt door fotograaf: Eveline van Egdom